SGK’dan en çok reçete yazan 100 doktora inceleme !
Görevi kötüye kullanmak her mesleğin yüz karası olarak görülüyor. İnsan sağlığını ellerinde tutan doktorların yazdıkları reçeteler her zaman sağlık için mi, yoksa farklı çıkarlar mı gözetiliyor soruları kafaları kurcalarken beklenen adım atıldı. Bu haberler kulaktan kulağa dolaşırken devlette buna kulak tıkayamadı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerini göreve çağırdı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri il il dolaşıp en fazla reçete yazan yüz doktoru belirleyecek. Bu doktorların yazmış olduğu ilaçlar içinden en çok yazılan on tanesi belirlenecek ve alındığı eczanelerle birlikte incelemek üzere masaya yatırılacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın özen gösterdiği bir diğer konuda en fazla acil takibi alan yüz hastanenin incelenmesi konusu.
Denetim için eski usullere gerek yok, artık nereye gideceğimizi biliyoruz diyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar bu konudaki soruları şöyle yanıtladı, “Müfettişlerin ellerinde listeler var. Kim nereye, kime gideceğini biliyor. Nokta atış. Artık rastlantısal denetim yok. Kimin ne yaptığını biliyoruz. Hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezleri, klinikler hepsi denetim kapsamına alındı.”
Ülkeyi bölge bölge ayırarak bir denetim sistemi hazırlanmış ve bu denetim için yetmiş tane müfettiş görevlendirilmiş. Yapılan gizli toplantılardan ve verilen demeçlerden öyle anlaşılıyor ki denetim sıkı tutulacak. Göreve çağırılan yetmiş müfettişle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar özellikle basına kapalı bir toplantı yaptı. Yapılan toplantının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar şu bilgileri sundu: “Arkadaşlarımıza toplantıda başlayacak denetimle ilgili öncelikle ‘Biz kimseyi incitmeye gitmiyoruz, bunu unutmayın’ hatırlatması yaptık. Sektöre karşı bir tepkimiz ya da olumsuz bir yaklaşımımız olamaz, onların içinde işini doğru dürüst yapmayan varsa, onları bulup çıkarmak bizim işimiz, dedik. Gün boyu yeni denetim sürecini değerlendirdik.”
Sosyal Güvenlik Kurumu sadece acil hastalara bakan ve bu durumu belli bir düzen haline getiren hastanelerle ilgili detaylı bilgiler toplamış. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar’ın sözlerinden de anlaşıldığı gibi bu hastaneler tespit edilmiş ve müfettişlerin listesinde ilk sırayı almışlar. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar sözlerine şunları da ekledi, “Size soruyorum, acil hasta dışında hasta bakmayan bir hastane olabilir mi? İncelememizde buna azımsanmayacak sayıda rastladık. Bu olabilir mi? Acil oranı yüzde 90’ın üzerinde hastaneler, klinikler var. Hepsi incelenecek.”
Sağlık Bakanlığı’nın önem verdiği bu denetime Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar ‘’Risk Odaklı Denetim’’ adını verdiklerini belirtti. Denetimin hiçbir aksaklık olmadan gerçekleştirileceği belirtilirken yeni sürecin işleyişi hakkında bilgiler verildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar: “Kim nereye, kime gideceğini biliyor. Nokta atış. Biz artık bilgiye sahibiz, rastlantısal denetim yok. Kimin ne yaptığını biliyoruz. Hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezleri, klinikler hepsi denetim kapsamına alındı. Acil hasta dışında hasta bakmayan bir hastane olabilir mi? Biz incelememizde buna azımsanmayacak sayıda rastladık. Acil oranı yüzde 90’ın üzerinde hastaneler, klinikler var. Hepsi incelenecek. Yine örneğin bir hastanede yoğun bakım yatağı yok. Ama bize yoğun bakım işlemlerinin bedeli olarak 4 milyon liralık fatura kesmiş.”
Hastaneler konusundaki hassasiyeti özellikle dile getiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar; yapılan muayeneler, tahliller ve işlemlere kadar her şeyin inceleneceğini şu sözleriyle belirtti: “Arkadaşlarımız görev yerlerine ellerinde listelerle gidiyorlar. Bu listelerde, o ilde sayı bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç ve bu reçetelerin gittiği ilk 10 eczane bulunuyor. Ayrıca tutar bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilaçlar da listelendi. Hastaneler açısından da, ayakta muayene dahil en çok tetkik ve tahlil yapan ilk 100 hastane, bu hastanelerde en çok işlem yapılan ilk 10 branş, en çok işlem gönderen ilk 10 doktor, en çok acil takibi alan ilk 100 hastane belirlenmiş durumda. “
Yetmiş müfettişin özel eğitim aldığı denetimde beş yüz müfettişin görev alacağı belirtildi. Denetimin yöneticisi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar “Risk odaklı denetim programı başladı. Türkiye’yi 20 bölgeye ayırdık. Ancak bu bölgelerde çevre iller de denetim kapsamında olacak. 81 ilin tamamına gidilecek. Arkadaşlarımızın ilk yapacakları şey, gittikleri illerde o bölgenin sağlık sektörü temsilcileriyle görüşecekler. Görüşler neler, sıkıntılar ve öneriler neler? Orayı iyi anlayacaklar. Kendilerini iyi anlatacaklar. Bizim işini doğru ve dürüst yapan kimseyle bir sorunumuz olamaz. Bizim tek amacımız, çürük elmaları ayıklamak. Bunu sektörün tüm tarafları da istemeli. En başta doktorlar, eczacılar hastaneler kendi içlerinde varsa çürük elmaların temizlenmesini en başta onlar istemeli.” dedi.
Yorum Yok