Akut ( Ani ) Solunum Yetmezliği

Akut ( Ani ) Solunum Yetmezliği

 

            Akciğer en önemli fonksiyonlarından biri vücuttaki O2- CO2  transferini gerçekleştirmesidir. Bu yüzden insanoğlu kanda bulunan Co2 ve O2 miktarlarını ölçerek akciğerin fonksiyonları hakkında bilgi edinme yoluna gitmişlerdir. Arteriyel ( Atardamar ) kan gazlarının bakılması bakılması özellikle acil durumlarda ve hasta takibinde en önemli test haline gelmiştir. Normal değerlerde oluşan sapmalar hastanın O2 açlığı durumunu ve vücudunda aşırı CO2 bulunup bulunamadığının ölçülmesinde kilit öneme sahiptir. Şimdi bu değerleri ayrıntılı olarak inceleyelim.

 

PO2 nedir? PO2’nin azaldığı durumlar? Neden Tehlikelidir ?

            PO2 kandaki parsiyel oksijen basınç anlamına gelmektedir. Yani PO2 hastanın kanında bulunan oksijen miktarı hakkında bize fikir vermektedir. Normal şartlar altında PO2 75-90 mmHg olmalıdır. Bu değerlerin azalmasına tıpta Hipoksemi ( oksijen azalması, açlığı ) denir. PO2 60 mmHg altına düştüğünde ise dokuların oksijenle beslenmesi bozulur. Her ne tip akciğer hastalığı olursa olsun, her ciddi akciğer hastalığı hipoksemi ortaya çıkarır. Doktorlar olarak hedefimiz PO2’yi her ne koşulda olursa olsun en az 60 mmHg üzerinde tutulmalıdır. Bunun nedeni 60 mmHg altındaki oksijen basınçlarının hastanın dokularında harabiyete yol açmasıdır.

 

PCO2 nedir?

            PCO2 kandaki parsiyel karbandioksit basıncı anlamına gelmektedir, yani PCO2 kanda bulunan karbandioksit basıncı hakkında bize fikir vermektedir. PCO2’nin normal değerleri 35-45 mmHg’dir. PCO2’nin 45 mmHg’nin üzerinde olmasına Hiperkapni denir. Hiperkapni akciğerlerin CO2 değişiminin iyi olmadığını ve CO2’in kandan uzaklaştırılamadığını gösterir. Hiperkapni eğer akut ( ani ) olarak gerçekleşirse çok tehlikeli bir durumdur çünkü PH’ı ani olarak düşürerek solunum asidozuna yol açar ( respiratuar asidoz ). Vücut ani gelişen CO2 yüksekliğini tolere edemez ise hasta asidoz nedeniyle kaybedilir. Kronik ( zaman içerisinde gelişen ) hiperkapni vücut tarafından tampon sistemler kullanılarak ( bikarbonat vs. ) tolere edilebilir. Akut ( Ani ) solunum yetersizliğinden meydana gelen hiperkapni mutlaka tedavi edilmesi gereken acil bir durumdur.  Alkolaza) neden olur.

 

Akut ( Ani ) Solunum Yetmezliği ( ASY ) tanısı kriterleri Nelerdir ?

            Akut ( Ani ) Solunum Yetersizliği tanısı kan gazları ve fizik muayene ile konulur.

1-) Ani gelişen nefes darlığı

2-) PaO2 < 60 mmHg

3-) PaCO2 0> 55 mmHg

4-) Arteriyel PH < 7.35

**Bu kriterlerden 2 tanesinin bulunması akut solunum  yetersizliği tanısı koymak için yeterlidir.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

Tibbiyardim.com editörü…

 


facebook-paylas

Etiketler

9 Yorum

  1. Arzu Albayrak dedi ki:

    Merhaba Ahmet Bahadır Bey,

    10.07.2013 tarihinde yani dün kusma ve ishal şikayetiyle acil doktora gittim
    kan tahlilimde PO2 31.6 mmHg PCO2 44.3 mmHg Ph :7.366, Bicarbonat :24.8 mmol/L ,Oksijen satürasyonu : 55.8 % L , cLac Arteryel 2.4 mmol/L ,ctHb :12,6 gr/dL

    bu sonuçlar için bir şeyiniz yok dediler.

    Ama yinede içim rahat değil.Sonuçları bir de siz yorumlarmısınız?
    Teşekkürler

    • bahadir dedi ki:

      Merhaba Arzu Hanım;

      Sonuçlarda bende bir anormallik göremedim. Şikayetleriniz ne kadar süredir devam ediyor ? Yaşınız nedir ? Ani ortaya çıkan bir durumudur yoksa zaman zaman bu tip ataklarınız oluyor mu ? Konu hakkında daha çok bilgi verirseniz sevinirim. Ek olarak bu tip ishal ve kusma ataklarından sonra vucüdun sıvı ve elektrolit düzeyini korumak için bol bol su içmeyi ihmal etmeyiniz.

      Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

  2. çetin dedi ki:

    Merhaba doktor bey annem cok rahatsız ciğerlerinden sonuçları sizinle paylaşıp değerlendirme yaparsanız çok seviniriz po2 51.4 pco2 45.6 hct 61.9 ca 0.812 k 4.60 ph 7.344 gelmiştir sizce nasıl doktor bey iyi çalışmalar kolay gelsin.

  3. bahar demir dedi ki:

    merhaba kolay gelsın dr by benım çocugum 14 aylık 20 gun boyunca boğulurrcasına oksuruk oksuruk sonrasında balgam gelmesı ve bunu dışarı atamamsı sonucunda morarma nefes alama 20 gu n boyunca antıbıyotık daha sonrasında iğne tekrar antıbıyotık ama hıç bır gelısma yok ara ara tekrar tıkanmalar oluyo dr akciğer enfeksıyonu olduğunu soyledi bunun dışında ne tavsiye edersınız lutfen yardımcı olurmusunuz

  4. Ugur aydogdu dedi ki:

    P02 değeleri sonuc 68 normal degeri 40 buna gore sonuc nedir

  5. beytul dedi ki:

    ben 41 yaşındayım po2. 30 mm neyapmamlazim bilgilendirirmisiniz teşekkürler

  6. Lütgiye Evin dedi ki:

    Ablamın PO2 si 17.6 yükselmesi için ne yapılmalı

  7. seyhan manav dedi ki:

    slm dr bey benim oglum ciddi nefes alamama sorunu yaşadı PO2 180.7mmHg PCO2 30.3mmHg HCO3 19.3mmol/L Çıktı antibiotik dışında bişey verilmedi daha çok ilerledi bronşit dendi 12tane igne ve havalar verildi ama oglum bu havada bile üstü ince olmasına oda ısısı 22derecede bile uyurken terliyor sırılsıklam kalkıyor üstüne ince yorgan var normal degil bu terlemeler





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam