Kasık Mantarı

Kasık Mantarı ( Tinea inguinalis )

Toplumda  çok sık olmakla beraber, kasıktan başlayan ve göbeğin 3-4 cm aşağısına, kadar ilerleyen bir mantar infeksiyonudur. Özellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Lezyonlar aktif dönemde deriden kabarık, kırmızı ( eritemli ) alanlar şeklinde görülür.

 

Kasık Mantarının Tanısı Nedir?

Kasık mantarının tanısı nativ preaparat ve kültür yöntemi ile kesinleştirilir.

Nativ Preparat Yöntemi: Hastadan alınan sürüntü örneği üzerine potasyum hidroksit damlatılır, bu şekilde sürüntüden keratinler uzaklaştırılır ve mantarlar mikroskop altında görünür şekle gelir. Mikroskop altındaki preparatta mantarların görülmesi tanıyı kesinleştirir.

Kültür Yöntemi: Hastadan alınan sürüntü uygun besiyerine ( üreme yerine ) ekilir. Besiyeri uygun bir sıcaklık ve ortamda birkaç gün bekletilir. Besiyerinde mantarların üremesi ve mikroskop altında mantarların bulunmasıyla tanı kesinleşir. Kültür yönteminin avantajı, mantarın hangi ilaca karşı dirençsiz olduğunun göstermesidir ( anti-biyogram ). Böylece doktor mantara karşı en etkili ilacı kullanabilir. Dezavantajı ise kültür sonuçlarının uzun zamanda çıkmasıdır.

Kasık Mantarınn Tedavisi Nasıldır?

Kasık mantarı tedavisinde topikal anti-fungal ( bölgesel mantar karşıtı ) ilaçlar ( Terbinafin, azoller ve diğer… ) ve sistemik anti-fungal ilaçlar ( terbinafin, itrakanazol, griseofulvin ) kullanılır.Bu ilaçların hepatotoksit(karaciğer bozukluğu)yapabilen ilaçlar olması nedeniyle doktor kontrolü haricinde kullanılmamalıdır.Lütfen ilaç kontrolü için doktorunuza danışınız.Size en uygun ilacı ve en uygun dozu doktorunuz sizin için belirleyecektir.Kasık mantarının tedavisi sadece ilaç ile olmaz,ilaç yanında hastasının alacağı önlemlerde hastalığın nüksünü engeller.

Kasık Mantarında alınacak Önlemler:

1-) Hastalar sıkı giysilerden mutlaka kaçınmalıdırlar.

2-) Sürtünmeye neden olan giyisi ve pantolonların kullanımı terk edilmelidir.

3-) Terleme ve sürtünmeyi azaltma amacıyla fiziksel aktiviteye bir süreliğine ara verilebilir.

4-) Bölgenin banyodan sonra ıslak bırakılmaması ve kurulanması gerekmektedir.

5-) Hastalığın yayılmaması için hastanın bölgeye kullandığı havlunun, evdeki diğer bireylerin kullandığı havludan ayrılması gerekir.

6-) Bölge kaşındıkça mantar infeksiyonu diğer sağlam deri dokularınada yayılabilir bu yüzden bölgenin kaşınmasından sakınılmalı.

7-) Hasta iç çamaşırlarını her gün değiştirmeye özen göstermelidir.

😎 Hijyen kurallarına uygun olarak en az 2-3 günde bir banyo alınmalı.

 

Kasık Mantarı iz bırakır mı? Kasık Mantarı ( Tinea inguinalis ) Tekrarlar mı ?

Kasık mantarında nüks ( tekrarlanma ) sık görülmektedir. Bunun nedeni hastanın yukarıda anlattığımız genel önlemler uymaması veya başka bir odaktan infeksiyon kapmasıdır. Kasık mantarı iz bırakmadan iyileşeceği gibi hafif bir hiperpigmente ( koyu bir renk ) alan bırakarakda iyileşebilir. Kozmetik açıdan iyi bir sonuç elde etmek için tedaviye erken dönemde başlanmalıdır.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle ….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2012 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam