Oral Kontraseptiflerin ( Gebelik Önleyici İlaçların ) Yan Etkileri Nelerdir ?

Oral Kontraseptiflerin ( Gebelik Önleyici İlaçların ) Yan Etkileri

-Kombine oral kontraseptifler: Vücuttaki hormonların salınımına ve organların çalışmasına etki ederler. FSH ve LH’yı baskılayarak ovulasyonun önüne geçer. Anne rahminin iç yapısını değiştirerek ödemler oluşmasını sağlar bu da zigotun implantasyonunu engeller. Servikal mukusun geçirgenliğini azaltır. Progesteron servikal mukusun koyulaşmasını sağlar böylelikle geçirgenlik düzeyleri azalır ve spermlerin uterus içerisine geçmeleri engellenmiş olur.

 

Oral kontraseptiflerin yan etkileri nelerdir ?

Hipertansiyon: Gebeliğinde hipertansiyon gözlenen bireyler oral kontraseptif kullanırken aynı durumla karşılaşabilirler. Hap kullanımı bırakılırsa tansiyon normale döner. Uzun süredir hap kullananlar, 35 yaşını geçmiş bayanlar ve sigara kullananlarda kombine haplar önerilmez.

Tromboembolik Etki: Östrojen içeren hapların böyle bir yan etkisi bulunmaktadır. Östrojen kandaki fibrin yapıyı bozarak damar içerisinde pıhtı oluşmasına neden olmaktadır. Sigara içenlere, şişmanlara, hipertansiyonu olana, diyabetlilere bu hapların verilmesi uygun değildir. Koroner arter hastalığı, serebral yetmezliği olanlar, kardiyovasküler sistem hastalığı olanlar bir diğer risk gruplarıdır. 

Baş Ağrısı: Oral kontraseptif kullanıldığında şiddetli baş ağrıları meydana gelebilir. Böyle bir durumda muhakkak doktora götürülmelidir.

Laktasyonun Baskılanması: Östrojen içeren haplar annenin sütünün kesilmesine sebep olacağı için kullanılmamalıdır. Sadece progesteron içeren haplar kullanılabilir.

Vücutta kıllanma ve deri değişimi nadir olarak görülmektedir.

Vücut agırlıgındaki değişmeler östrojen içeren hapların kullanımına bağlı olarak kişinin metabolizmasındaki değişmeler sonucunda meydana gelir.İştah artışıyla kilo alımı görülebileceği gibi iştahsızlıkla birlikte zayıflamalarda görülebilmektedir.

Depresyon ve ruhsal değişiklikler oral kontraseptif kullanan bayanlarda görülmekte.Bu nedenle kadınlarda depresyon bulgusunun kontrolünün yapılması önemlidir.

Memelerde dolgunluk östrojen içeren haplara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Bulantı:Hapa yeni başlayanlarda görülebilir, zamanla geçmesi beklenir.

Mensturual Siklus ortasında gelen kanamalar düşük östrojene bağlı olarak meydana gelmektedir. Bir zararı yoktur, fakat diğer jinekolojik hastalıkların belirtilerinden birinin olmadığına dair testlerin yapılması gerekmektedir.

 

Hipomenore veya Amenore: Hap kullanımına bağlı olarak düşük doz östrojene bağlı olarak endometriyum yenilenmesi daha az olur. Hap kullanmaya başlıyacak kadınları adet kanamalarının azalacağı konusunda bilgilendirmek gereklidir.

Diabetli kadınların oral kontraseptif kullanılması önerilmez.Çünkü plazmada bulunan insülin düzeyinin olumsuz yönde etkilenmesi ve diabetin kontrol altına alınmasının zorlaşması söz konusudur.

 Karaciğer üzerin etkisi;Uzun süre östrojen içeren hapları kullananların karaciğerlerinde adenomiler geliştiği gözlenmiştir.Karın ağrısı,karaciğerde büyüme,olası bir adenom oluşumunun göstergesidir.

 

Oral kontroseptiflerin Kontraendikasyonları ( Kullanılmaması gereken durumlar ) Nelerdir?

-Gebelik

-Tromboflebit

-Akut veya kronik karaciğer hastalığı,akut safra kesesi hastalığı,

-Fazla sigara içme

-Diabet

-Hipertansiyon

-40 yaş üstü olmak

-Menstrüal siklusun düzene girmemiş olması

-Teşhis edilmemiş uterus kanamaları

-Bilenen veya şüpheli memeli korsinomu

-Koroner arter veya üskemik kalp hastalığının öyküsü

 

Oral Kontroseptiflerin Tehlike belirtileri Nelerdir?

-Şiddetli karın ağrısı şikayetleri

-Göğüs ağrısı

-Öksürük nefes darlığı

-Şiddetli baş ağrısı,baş dönmesi

-Halsizlik,uykusuzluk gibi şikayetler

-Görme sorunu,konuşma zorluğu

-Şiddetli bacak ağrısı

 

            Bu şikayetlerden biri veya birkaçı görüldüğü zaman muhakkak doktora başvurmalısınız.

Sağlık Memuru Adem TEKE

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle….

Kontrol Eden: Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam