Uyanıklıktan uykuya geçiş dönemi latent dönem olarak adlandırılır.Bu geçişten sonra uyku evreleri başlar.Uyku iki döneme ayrılır;
A-)REM Uykusu (rapid eye movements-Hızlı göz hareketleri):Bu toplam uyku süresinin %20-25’ini oluşturmaktadır. Rüya bu dönem içinde görülür. Beyinin çalışmasının hızlandığı, göz kaslarının çalışma hızlarının arttığı, çizgili kasların gücünü kaybettiği kalbin çalışma hızının arttığı bu döneme ait önemli göstergelerdendir. Uykuya daldıktan 30-40 dk sonra bu döneme geçiş olur, rem dönemi 10-15 dk sürer ve tekrar beyin Nrem dönemine geçiş yapar. Her 80-100 dk da bir Rem dönemi tekrarlanır. Bir Uyku süresince 6-7 defa Rem dönemine girilip çıkılır.Çucuklarda bu dönem oldukça uzundur.
B-)NREM (non-rem eyemovements):Uykuda göz hareketlerinin olmadığı dönemdir. Toplam uyku süresinin %75’ini kapsar. Bu dönem içinde kalp atışı ve solunum yavaştır, kas tonüsü yoktur. Dört evreye ayrılır;
1-)Evre I : Toplam uyku süresinin % 5’ini oluşturur, uyku yüzeyeldir. Beyin fonksiyonları % 50 azdır. Uyandırıldığında kendine gelmesi zaman alabilmektedir.
2-)Evre II : Toplam uyku süresinin % 45’ini oluşturur. Uyku yüzeyeldir. Kalp atışı azalır, vücut ısısı düşer, beyin derin uykuya hazırlanmaktadır.
3-)Evre III : Toplam uyku süresinin % 12’sini oluşturur. Derin uyku dönemidir.
4-)Evre IV : Toplam uyku süresinin % 13’ünü oluşturur. Derin uyku dönemidir.
Diğer Konulara ulaşmak için alttaki yazılarıda okuyabilirsiniz :
Yorum Yok